Kurasız Hac Fiyatları 2020

Ekstra Hac

Suudi Arabistan tarafından her ülke için nüfus artışı ve yoğunluğu ile doğru orantılı olarak kota belirlenmektedir. Suudi Arabistan’ın ülkelere verdiği hac kontenjanı, ülke nüfusunun ortalama binde birine tekabül etmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı ile imzaladığı 2020 yılı Hac Protokolü'yle 2020 hac kontenjanın 3 bin 430 kişi artarak, 83 bin 430 olarak güncellendiği duyurulmuştur. Ülkemizde hac ibadeti için yapılan başvurularda artış yaşanmaktadır. Mevcut kontenjanın her yıl nüfusa oranla güncellenmesine rağmen adaylar yıllarca kura sırası beklemektedir. Fakat Suudi Arabistan’ın sağladığı “özel vize” sayesinde adaylar hac vazifesini yapmak için kura sonucunu beklemek zorunda kalmadan hac ibadetlerini ifa edebilecekler.

Hac

Hac sözlükte “kastetmek, yönelmek” anlamlarına gelmektedir. Fıkıh terimi olarak ise hac, “Mekke şehrindeki Kabe’yi ve civarındaki kutsal sayılan özel yerleri, özel vakit içinde usulüne uygun olarak ziyaret etmek ve yapılması gereken ibadetleri yerine getirmek” demektir. İslamiyet’in beş esasından biri olan hac, hicretin IX. yılında farz kılınmıştır. Haccın farz olduğu hükmü, Kur’an-ı Kerim ve Sünnet’te bildirilmiştir. Kur’an-ı Kerim’de: “Yoluna gücü yetenlerin evi (Kabe) hac ve ziyaret etmeleri, insanlar üzerinde Allah’ın bir hakkıdır. (A-li İmran 3/97) buyrulmuştur. Sağlıklı olan ve ekonomik yönden haccetme imkânına sahip olan Müslümanların, ömründe bir defa haccetmeleri farz olup imkân elde edince bu ibadetin geciktirilmeden yerine getirilmesi gerekir.

Normal Tip Hac

Normal Tip Hac türünde hacı adaylarımıza Mekke ve Medine’de bina ve otellerin fiziki yapıları dikkate alınarak konaklama seçenekleri sunulmaktadır. Normal Konaklama Bu türde genel olarak;

  • Mekke’de Harem avlusuna en fazla 7 km, Medine’de ise Merkeziye’de en fazla 700 metre mesafede yer alan binalarda ve her bir odada asgari 4 metre kareye 1 kişi düşecek şekilde konaklama yaptırılacaktır.
  • Binadaki ikamet durumu genelde oda sistemine uygun olan, fiziki yapısı iyi, asansör sayısı yeterli, lobisi geniş ve ferah, müstakil yemekhane ve irşat salonu bulunan, ortak kullanım mekânları hacı sayısına göre yeterli, kadın ve erkeklerin ayrı ayrı odalarda ve en çok 5 kişinin birlikte kalacağı odaları bulunan binalarda konaklama yaptırılacaktır.
  • Sabah ve akşam olmak üzere, 2 öğün tabldot usulü yemek verilecektir.
  • Konaklama süresinin takriben 25 – 45 gün arasında olması öngörülmüştür.

Normal Türler ;

a) Tip 1; 1 odada en fazla 5 kişinin birlikte kalacağı, banyo ve tuvaletleri oda içerisinde,

b) Tip 2; 1 odada en fazla 5 kişinin birlikte kalacağı, banyo ve tuvaletleri katta müşterek,

olarak belirlenmiştir.

Otel Tipi Hac

Ekonomik ve sosyokültürel duruma göre hacı adayları konaklama türlerinden kendilerine en uygun olanını seçmektedirler. Otel tipi konaklamada iki ayrı kategori bulunmaktadır. Mekke ve Medine’de günlük oda temizliği, çarşaf ve havluların değişimi vb. hizmetleri veren 4 ve 5 yıldızlı otellerde, 2 veya 3 kişilik odalarda konaklama yaptırılacaktır. Organizasyonun; otellerin Mescid-i Haram’a ve Mescid-i Nebevi’ye olan takribi uzaklıklarına ve verilen hizmetlere göre aşağıda belirtildiği şekilde 2 ayrı kategoride düzenlenmektedir.

Otel-1 konaklama türünde; Mekke’de Mescid-i Haram’a en fazla 500 metre mesafede, Medine’de ise Merkeziye’de bulunan yıldızlı ve 3 öğün açık büfe yemek hizmeti veren otellerde konaklama yaptırılacaktır.

Otel-2 konaklama türünde; Mekke’de Mescid-i Harama en fazla 1000 metre mesafede, Medine’de ise Merkeziye’de bulunan yıldızlı ve 2 öğün açık büfe yemek hizmeti veren otellerde konaklama yaptırılacaktır. Adayların müracaat formunda belirtilen “hac konaklama türleri” ile seçimlerini yapmaları gerekmektedir. Konaklama türünün daha sonra değiştirilmesi mümkün değildir. Bunun için dikkatli seçim yapılması gerekmektedir. “Otel Konaklama Türü” otellerin Kabe’ye yakınlığı ve verilen hizmetler sebebiyle “Oda Tercihli Konaklama Türü”nden daha pahalıdır ve fiyat aralığı serbest bırakılmıştır.

Uzun Dönem Hac

Günümüzde Müslüman nüfusun fazla olması ve Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı’nın ülkelerin nüfus oranlarına göre kontenjan belirlemesi nedeniyle hac adaylarının çoğunluğu ömürlerinde bir kez hacca gidebiliyor. Hal böyleyken imkânı olan hac adayları kutsal topraklarda bulunma sürelerinin mümkün olduğunca fazla olmasını arzu etmektedirler. “Uzun dönem hac” olarak tabir edilen, takriben 30-45 gün süren Mekke ve Medine yolculuğunda hac adayları ibadetlerini ve ziyaretlerini ifa etmenin mutluluğunu yaşamaktadırlar. Hac farizasının ifa edileceği günlerin öncesinde ve sonrasında mümkün olan/izin verilen en uzun süre içerisinde kutsal topraklarda muhteşem kalabalığın içinde bulunmak, Allah’ın huzurunda toplanılacak olan mahşer gününün provasını yapmak hac adaylarını derin ve tarifi olmayan duygu ve düşüncelere sevk etmektedir.

2020 Hac Kurası Ne Zaman Çekilecek?

2020 hac kurası 9 Ocak'da çekilecektir. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından çekilecek olan hac kurasına bu yıl ilk defa hac kaydı yapanlar ile daha önceki yıllarda hac kaydı olup kurada adı çıkmayan vatandaşlar katılabilecektir.

Kısa Dönem Hac

Hac ibadetinin ifası için belirlenen süreler kısa dönem ve uzun dönem olarak ayrılır. Ortalama 15 - 20 günlük süren zilhicce ayındaki Mekke&Medine yolculuğuna kısa dönem hac denir.

Müstakil Konaklamalı Hac

·         Mekke’de Harem-i Şerif’e en fazla 7 km, Medine’de ise Merkeziye’de veya en fazla 700 metre mesafede yer alan, standart otel hizmeti verilmeyen binalarda konaklama yapılacaktır.

 

·         İçinde tuvalet & banyo ve buzdolabı bulunan, 2 veya 3 kişilik odalarda konaklama yapılacaktır.

 

·         Sabah ve akşam olmak üzere, 2 öğün tabldot usulü yemek verilecektir.

 

·         Mekke’de müstakil konaklama türündeki hacılar ile normal konaklama türündeki hacılar aynı binada iskân edilmeyecektir.

Medine’de ise, merkezindeki yeni binaların genelde müstakil konaklama tür standardında inşa edilmesi sebebiyle, müstakil konaklama tür ve normal konaklama tür kriterlerine uymak kaydıyla bu binalarda aynı anda her iki kategorideki hacı adayları da iskân edilebilecektir.

 

·         Müstakil konaklama türü için belirlenen fiziki özellikleri taşımayan binalar, müstakil tür için kullanılmayacaktır.

 .

·         Müstakil konaklama; binaların Harem-i Şerif’e takribi uzaklıklarına ve uygulanacak hizmet durumuna göre düzenlenecektir.

 

Oda Tercihli Konaklama

a. Mekke-Medine’de oda içinde banyo-tuvalet, buzdolabı, yatağı bulunan, asansörlü, lobisi, müstakil yemekhane salonu bulunan, ortak kullanım mekânları misafir sayısına göre yeterli, oda kapasitelerine ve belirli oranlarda 2, 3 ve 4 kişilik odalarda,

b. Mekke’de Mescid-i Haram’a en fazla 7 km. Medine’de ise Merkeziye’de veya Mescid-i Nebevi’ye en fazla 700 metre mesafede yer alan binalarda,
c. Mekke ve Medine’de binalarda her bir odada asgari 4 m² ’ye 1 kişi düşecek şekilde konaklama yaptırılacaktır.

d. Mekke’de hacı adaylarının otellerden Kabe’ye ulaşımları ücretsiz olarak otobüslerle ring usulü yapılacaktır. (Bu hizmet Suudi Arabistan Mekke trafik komisyonu tarafından 4-15 zilhicce tarihleri arasında verilememektedir.)

e. Yemekler; sabah kahvaltısı, öğle öğünü için kumanya paketi ve akşam yemeği tabldot şeklinde verilecektir.

Hac Vizesi

Yeni çipli pasaport. Hac&Umre ziyaretinde kullanılacak pasaportun geçerliliğinin en az 1 yıl olması gerekmektedir.
İki adet arka fonu beyaz, güncel vesikalık fotoğraf
T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanının arkalı önlü fotokopisi
 Suudi Arabistan Hac ve Umre vize başvuruları için 45 yaş altı eş  ve çocuklar ile giden aileler için aile, adres bilgilerinin olduğu vukuatlı kayıt nüfus örneği sunulmalıdır. Eşi ile gidecek olanlar vukuatlı nüfus kayıt örneği, akrabaları ile gidecek olanlar için akrabalık ilişkisini gösterecek vukuatlı nüfus kayıt örneği gerekmektedir.
Menenjit Aşısı Kartı


Yurt Dışı Hac

Türkiye’de yüz binlerce hacı adayı ümitle kura sonucu isminin çıkmasını beklemektedir. Kura sonucu ismi listede yer almayan adaylar hac vazifesini yerine getirebilmek için alternatif yollar aramaktadırlar. Bunu fark eden seyahat acenteleri yaptıkları araştırmalarla ekonomik durumu iyi olmadığı için kotasını dolduramayan ülkelerin kontenjan açıklarını kullanma yöntemine başvurmaktadırlar. Hacca gitmek isteyenlerin pasaportları özellikle Afrika ülkelerindeki Suudi Arabistan elçiliklerine götürülüyor. Pasaportlara buralarda Suudi Arabistan vizesi basılıyor. Türkiye’ye geri gelen pasaportlar sahibine teslim edilerek adayın hacca gitmesi mümkün oluyor.

Habib Kağan Turizm’de kişi başı hac fiyatları üzerinde bir fiyatla kurası çıkmamış hacı adaylarını hacca göndermektedir.

Bir Diğer Yöntemle Yurtdışından Hacca Nasıl Gidiliyor?

-Yurtdışında yaşayan bir kişi, Türkiye’de ikamet eden bir kişiyi yanında hacca götürebilir mi?

Yurtdışında soyadınızın aynı olduğu bir akrabanız varsa sizin adınıza yaşadığı ülkede bir davet yapıyor. Alınan vize altı aylık olursa Suudi Arabistan hükümeti bunu kabul ediyor ve yurtdışından başvuru yaparak hacca gidiliyor.

Kasap Vizesi İle Hac

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, hac görevi sırasında kafilelere hizmet sunacak şoförler ve kasaplar için bir işçi kontenjanı belirliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kurasında çıkmayan fakat hac görevini yerine getirmek isteyen kişiler için bu kontenjandan vize alınabiliyor.
Organizasyonlarda gidiş dönüş uçak bileti, Mekke ve Medine’deki otellerde konaklama imkânı ve Suudi Arabistan’da iç transfer imkânı sunuluyor. Hacca gitmenin ‘alternatif bir yolu’ olarak sunulan bu teklif sadece erkek hacı adayları için geçerli. Çünkü kadın işçi için ayrılmış bir vize kontenjanı mevcut değil.

 

İşçi Vizesi İle Hac

Hac sırası beklemek istemeyen adaylara şoför, kasap ya da başka bir iş kolu üzerinden çıkarılan vizelerle kutsal topraklara gidişleri ve hacı olmaları sağlanıyor. Suudi Arabistan’ın ayırdığı işçi kontenjanından yararlanılarak yapılıyor. İşçi vizeli hac için 60- 62 yaşına kadar sadece erkek ve sağlıklı adaylar başvurabilmektedir.

“Kurasız hac” ile ibadetini yapmış olan hacılarımız ilerleyen yıllarda kuradan ismi çıktığı takdirde resmi hacı adayı olarak tekrar gitme ihtimalini de taşımaktadır.

Ticari Vize ile Hac

 Hacı Adayının Özel Hac Vizesi Hacdan 5 - 10 ay öncesi alınır ve kurban bayramından ortalama 1 ay önce Suudi Arabistan’ a/Mekke’ye giriş yapılması gerekir. Bu Ticari Vize ile toplamda 30 günlük bir “Özel Vizeli Hac” hizmeti yapılır. Bütün işlemler resmi hacı adayları birlikteliği ile gerçekleştirilir. Sadece Suudi Arabistan’a girişi Ticari Vize ile olur. Mekke’deki otelinde ve resmi hacı adaylarıyla birlikte programı işleyecek ve onlarla birlikte Arafat’a çıkacaktır.

 

 Suudi Arabistan Ticari Vize

Suudi Arabistan Ticari Vizesi için başvuruda bulunacak olan kişiler Suudi Arabistan’da faaliyet gösteren kurum/kuruluş veya şirketlerden kabul/ davet mektubuna sahip olmalıdırlar. Şahıslar ancak bu davetiye mektubuna göre vize başvurusunda bulunabileceklerdir. Çünkü Suudi Arabistan Ticaret vize başvuruları için beyan edilmesi gereken belge&dokümanlar Suudi Arabistan’dan alınacak olan davet mektubu içeriğine göre şekillenmektedir.